Verwerken

Hoe verwerkt een kind een ingrijpende gebeurtenis? Net als een volwassene doet ieder kind dat op zijn eigen manier.

Zo doet onze zoon van 5 dat ook op zijn manier. De laatste week is hij erg bezig met de brand van de Notre Dame. Hij bekijkt foto’s in de krant en vraagt veel. Vandaag maakte hij deze tekening. En hij zegt: ‘Als ik 10 ben is hij weer gemaakt.’ Tekenen is voor onze zoon een duidelijk terugkerende manier van het uiten van gevoelens en gedachten.

Als kindercoach werk ik in mijn praktijk met veel soorten activiteiten, zodat ik met de coaching zo goed mogelijk kan aansluiten bij het kind.
We werken met spelletjes, kaartjes, tekenen, knutselen, gesprekjes, toneelstukjes, blokken, noem maar op. Net wat op dat moment past.

Dus of het nu bijvoorbeeld gaat om een gebeurtenis ergens in de wereld, het overlijden van een konijn, opa of oma, een verhuizing of een scheiding; er bestaat geen vast protocol om een kind hierbij te begeleiden. Ik zeg altijd: Volg het kind en sluit aan.

Soms lukt het niet om als ouder je kind zelf te begeleiden. Dit kan zijn, omdat de gebeurtenis jezelf teveel raakt. Maar bijvoorbeeld ook, omdat je kind het moeilijk vindt om zijn emoties te tonen aan jou als ouder. Er zijn tal van redenen te bedenken waardoor het als ouder lastig is om zelf je kind te helpen in moeilijke situaties. Schroom niet om te vragen om hulp. Soms is een klein zetje in de goede richting voldoende en soms is er wat meer nodig.

#verwerken #kindercoach #kinderpraktijkdeuitdaging #notredame #tekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *