De dag van het gescheiden kind

Het is 26 mei, de Dag van het gescheiden kind. Kunnen kinderen dan scheiden? Nou, zo wil ik dat niet zeggen. Maar ze scheiden wel mee.

Iedere ouder met kinderen die overweegt om zijn relatie te verbreken beseft dat dat impact heeft op de kinderen. Maar hoe groot die impact is/kan zijn, is natuurlijk moeilijk in te schatten.

Ik vind het de taak van de scheidende ouders om ervoor te zorgen dat de kinderen hier zo min mogelijk last van hebben. Uit mijn ervaring met de kinderen van scheidende ouders, weet ik dat zij dit heel goed beseffen. Ouders doen hun uiterste best voor hun kinderen.

Echter, beseffen niet alle ouders waar ze allemaal rekening mee moeten houden bij de scheiding als het gaat om hun kinderen. Ik zal zo eens een paar zaken noemen:

Een belangrijk punt, waar bijna als eerste aan gedacht zal worden is, hoe de omgang geregeld is/gaat worden. Is er rekening gehouden met zo min mogelijk wisselmomenten? Is het duidelijk voor de kinderen hoe de omgang geregeld is? Is het voorspelbaar?

Hoe ouders met elkaar communiceren is ook heel belangrijk. Is er veelvuldig overleg over het welzijn van de kinderen? Is er bij de wisselmomenten een kort overdrachtsgesprekje? Dat zijn momenten waarop het kind kan merken dat zijn ouders er nog steeds samen voor hem zijn.
En niet alleen het communiceren mét elkaar, maar ook het praten over elkaar in het bijzijn van de kinderen kan grote impact hebben op de kinderen. Hoe moeilijk het ook is, maar het is voor de kinderen heel belangrijk dat zij niet het gevoel krijgen tussen twee strijdende ouders in te staan. Blijf positief of op zijn minst neutraal over elkaar praten. De toon en de non-verbale communicatie zijn hierin nog belangrijker dan de woordkeuze.

Voor kinderen vanaf een jaar of 9 zal de vraag ‘waarom’ steeds meer spelen. Waarom gaan mijn ouders scheiden? Wie is de schuldige? Ik misschien? Wees als ouders eerlijk, maar houd rekening met het feit dat je nog steeds samen ouders bent van jullie kinderen. Sommige details zijn misschien handig om (nog even) niet te vertellen. Blijf in het bijzijn van de kinderen respectvol met elkaar omgaan én over elkaar praten, zoals ik al eerder schreef.

Sommige kinderen vinden het moeilijk om (met hun ouders) over de scheiding te praten. Probeer dit niet af te dwingen, dat heeft geen zin. Probeer voorzichtig op zoek te gaan naar een ingang. Zwijgend naast elkaar zitten mag ook, wie weet komt er vanzelf iets. Is er misschien een opa, oma, oppas, juf of meester waar het kind graag mee praat? Laat het aan je kind merken dat het goed is om het over de situatie te hebben, met wie dan ook.

Schroom niet om om hulp te vragen bij de scheiding. Er zijn gespecialiseerde advocaten in jeugdrecht, die bij het juridische stuk ondersteunen en sterk in het belang van de kinderen denken. Bij de Vereniging Nederlandse Jeugdrecht Advocaten (vnja.nl) kun je een gespecialiseerde advocaat vinden.

Voor de ondersteuning van het kind zelf zijn er ook verschillende mogelijkheden voor hulp bij een professional, zoals een kindercoach.
Neem gerust vrijblijvend contact op met Kinderpraktijk De Uitdaging 0644310825.

#dagvanhetgescheidenkind #kinderenscheidenmee #kindercoach #kinderpraktijkdeuitdaging #advocatenkantoorrechtvaardig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *