Bewegen, snoep en gedrag

 Ik kwam dit bericht tegen over de Avondvierdaagse. Er wordt hier gevraagd om de kinderen niet te overladen met snoep. Fruit, kaas of worst is veel gezonder.

In eerste instantie zeg ik altijd dat iedere ouder het voor zichzelf moet bepalen. Ik hoop alleen altijd wel dat ouders beseffen wat snoepgoed doet bij kinderen.

Wat mij altijd tegen de borst stuit is dat je eerst een sportieve prestatie levert en beloond wordt met ongezond eten. Dat voelt zo tegenstrijdig. Ik zie het ook met sporttoernooien en zwemlessen.

Maar er is nog iets:

Wij hebben totdat onze dochter 8 werd gezorgd dat ze zeer beperkt geraffineerde suikers binnen kreeg. We merkten zo sterk dat het haar gedrag beïnvloedde, dat ze echt niet meer zichzelf was. Ze kreeg een kort lontje, wat ertoe leidde dat we veel vaker boos moesten worden. Toen het een paar keer aanwijsbaar was, dat ze na het eten van bv een KitKat heel brutaal werd, zijn we erop gaan letten en hebben we dit zeer beperkt. 
Snoep kreeg ze alleen op natuurlijke basis, taart alleen bij een speciale gelegenheid, een heel klein stukje en het liefst zonder toegevoegde suikers. Het werkte echt!
Ze was veel stabieler en het was weer veel gezelliger Wanneer ze een keer wel wat teveel binnen kreeg, was dat duidelijk merkbaar in haar gedrag en kreeg ze soms zelfs buikpijn. 
Toen ze eenmaal 8 werd, merkten we dat het wat minder invloed had op haar gedrag en zijn we er minder streng op geworden. Maar we zijn nog geen grote snoepkonten, gewoon omdat ik het niet nodig vind.

Zo zijn er op school 3 dagen waarop fruit/groente mee moet als tussendoortje. Wij geven het gewoon iedere dag mee, een makkelijke, goede gewoonte.

Ik schrijf dit als kindercoach dus niet speciaal, omdat kinderen tegenwoordig meer met overgewicht kampen, maar vooral omdat ik van mening ben dat ongezond eten van invloed kan zijn op het gedrag van kinderen. Soms veel meer dan je denkt.

Voor tips weten jullie me te vinden.

#kindercoach #kinderpraktijkDeuitdaging #geraffineerdesuikers#Avondvierdaagse #Snoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *